Regendouche: van badkamer tot wellness resort

Als je graag een wellness resort opzoekt om even heerlijk te ontspannen, dan kun je nu ook deze luxe ervaring in huis halen! Een regendouche in je badkamer verandert elke keer dat je onder de douche staat in een ontspannende luxe ervaring.

Als je dus van plan bent om de badkamer te gaan verbouwen dan is het installeren van een regendouche het overwegen waard.

Van tropische bui tot waterval

Een regendouche kwam je voorheen alleen tegen in wellness resorts en luxe hotels.

Maar tegenwoordig is er ook een groot aanbod voor de consumentenmarkt, dus je kunt zelfs kiezen uit verschillende soorten regendouches.

Duurzame onder de douche

Bij een regendouche is de douchekop, of het oppervlak waaruit het water valt, vele malen groter dan bij een huis,-tuin-en keukendouchekop. Doorgaans is de kop van een regendouche 15 tot 30 centimeter breed, maar ze zijn er ook nog veel groter.

De gaatjes in de douchekop zijn vaak ook kleiner waardoor er een gordijn van druppeltjes naar beneden valt. Je kunt het een beetje vergelijken met een regenbui in de tropen, of een hele aangename waterval waar je onder staat.

Regendouche, een wellness ervaring

Een regendouche geeft je niet alleen jouw nieuwe badkamer een luxueuze uitstraling, maar verandert elke douchebeurt in een wellness ervaring.

Do brede douchekop creëert een brede straal die je hele lichaam omhult. Een normale douchekop heeft daarentegen een veel kleinere straal, die maar een gedeelte van je lichaam bereikt. De rest van je lichaam koelt dan af, wat het douchen in de winter tot een minder prettige ervaring maakt.

Door de brede straal blijf je optimaal op temperatuur, en kun je dus meer ontspannen. Bovendien is de straal vaak breed genoeg om er met zijn tweeën onder te gaan staan: Gezellig met je partner of handig met kinderen.

Opbouw regendouche, goedkoop en makkelijk

Je hebt eigenlijk maar twee soorten regendouches: een regendouche die op de muur gemonteerd zit, en een ingebouwde regendouche. Een opbouw regendouche kun je makkelijk monteren.

De douchekop met stang  kun je ook in een al bestaande badkamer installeren, zonder dat je het tegelwerk hoeft weg te breken of extra leidingen aan te leggen.

Bovendien is het een goedkopere optie dan een regendouche in te bouwen.

Het nadeel van een opbouwdouche is dat de badkamer er het minder strak afgewerkt uitziet.

Inbouw regendouche, luxe uitstraling

Bij een inbouwregendouche wordt de douchekop in de muur of het plafond verwerkt, waardoor de badkamer er na afwerking strak uitziet.

Bovendien kun je als je de douchekop gaat inbouwen kiezen voor grotere formaten, bijvoorbeeld een douchekop met een oppervlakte van 50 bij 50 centimeter die je in het plafond kunt installeren. Dan sta je echt middenin een tropische regenbui. Het nadeel is dat het vaak wat duurder is om een douche in te bouwen.

Ook is het minder makkelijk dan het installeren van een opbouwdouche, en het wegbreken van het tegelwerk en delen van de muur kost extra tijd en werk. Maar als je toch al aan het verbouwen was kost het natuurlijk niet veel extra moeite om een regendouche in te bouwen.

Het installeren van een regendouche

De ideale afstand van de kop van een regendouche tot het hoofd is ongeveer 30 centimeter. Wordt de afstand korter, dan voelen de stralen wat harder aan zodat het douchen een minder prettige ervaring wordt, en wordt de afstand groter, dan koelt het water teveel af.

Een opbouwdouche kan daarom handig zijn in een huishouden met mensen van verschillende lengtes, bijvoorbeeld in een gezin met kleine kinderen. Een opbouwdouche is makkelijk in hoogte te verstellen, zodat iedereen optimaal kan genieten. Of je kunt er ook voor kiezen om nog een losse douchekop bij een inbouwdouche te monteren. Handig voor de kinderen.

Waterafvoer

Doordat er meer water wordt gebruikt tijdens het douchen, moet er ook meer water worden afgevoerd. Een ander punt van aandacht is daarom de opvang van het water en de waterafvoer.

Om ervoor te zorgen dat niet de hele badkamer onder water komt te staan tijdens een douchebeurt, kun je een douchebak al dan niet met douchecabine of dorpel installeren waardoor het water niet overal naartoe loopt.

Er bestaan ook douchecabines waar al een regendouche in is gebouwd, wel zo handig met installeren en het opvangen van het douche water.

Capaciteit van de cv-ketel

Een punt van aandacht bij het aanschaffen van een regendouche is de capaciteit van jouw cv-ketel. Een regendouche verbruikt meer water dan een gewone douche.

Jouw ketel moet het wel aankunnen om die hoeveelheid warm water te produceren. Nieuwe ketels hebben er geen problemen mee, maar als je twijfelt of jouw ketel wel genoeg capaciteit heeft kun je dat vaak zien aan het label dat hij heeft.

De cv-ketel moet minimaal aan de CW3 eisen voldoen. Als je het niet zeker weet is er een simpele test om te meten wat de capaciteit is van jouw ketel. Draai de kraan open en stel de temperatuur in op dezelfde aangename temperatuur als de douche. Pak een timer en meet hoeveel liter er per minuut uit de kraan komt. 

Regendouche bestellen

Hopelijk helpen deze tips bij het uitkiezen van de regendouche die bij jou past. Kijk bij het maken van een keuze vooral naar de lengtes van de gezinsleden die gebruik gaan maken van de douche, en kijk of het voor jou handiger is om een inbouw of opbouw douche aan te schaffen. 

Vergeet vooral niet naar de capaciteit van jouw cv-ketel te kijken.

Het zou toch vervelend zijn als je net heerlijk staat te douchen en het warm water is ineens op.

Kijk trouwens ook waterbesparende regendouches, deze verbruiken minder water dan de reguliere regendouches.

Vriendelijk voor het milieu en voor jouw portemonnee.