Het comfort van een douchecabine
Vind je het ook zo vreselijk dat je als je uit de douche komt je eerst nog de vloer moet dweilen voordat je jezelf kunt aankleden?
Dat ondanks het douchegordijn alles nat gespetterd is? En je had al zo’n haast om op tijd op je werk te komen. Een douchecabine maakt jouw leven makkelijk. Al het water en alle spetters blijven netjes achter in de cabine, en jij hoeft s’ ochtends niet meer te dweilen.
Het gemak van een douchecabine
Even douchen in de ochtend voordat je naar je werk gaat. Het is tegenwoordig zo vanzelfsprekend dat we het ons bijna niet kunnen voorstellen dat het 50 jaar geleden een bijzondere luxe toevoeging was aan de badkamer. Een douchecabine geeft tegenwoordig net dat beetje meer comfort. Al het stoom, zeepresten en waterspetters worden tijdens het douchen door de wanden van de douchecabine tegengehouden.
Duurzame onder de douche
Zo blijft jouw badkamer droog en heb je minder snel last van schimmels en weervlekken. Dat scheelt niet alleen dweilen in de ochtend, maar zorgt ervoor dat je sowieso minder hoeft te poetsen.
Bovendien houdt een douchecabine niet alleen het vocht, maar ook de warmte vast. Zo blijft het lekker warm tijdens het douchen, ook in de winter. En als bijkomend voordeel kun je jezelf na het douchen afdrogen op een droge vloer. Je komt heerlijk ontspannen onder de douche vandaan, klaar voor een nieuwe dag.
Past een douchecabine in mijn badkamer?
Het plaatsen van een douchecabine is niet alleen voorbehouden aan mensen met een enorm grote badkamer. Douchecabines zijn er in verschillende afmetingen, dus ook in een kleine badkamer kun je een douchecabine monteren.
Je kunt ervan uitgaan dat je minimaal een cabine van 90×90 centimeter nodig hebt om comfortabel in te kunnen bewegen.
Bij het indelen van de badkamer moet je dan rekening houden met openslaande deuren, wastafels en ander badkamermeubilair wat er al staat, of wat je nog zou willen inbouwen.
Maar het voordeel van een douchecabine is dat je -in tegenstelling tot bij een douchegordijn- er iets anders zoals een wasmachine er pal tegenaan kunt plaatsen. Dat scheelt weer ruimte.
Heb je meer ruimte in jouw badkamer? Kies dan voor een grotere cabine, er zijn bijvoorbeeld cabines met een breedte van 120 centimeter. Dan kun je ook gezellig met z’n tweeën onder de douche staan en heb je genoeg ruimte om allebei te kunnen bewegen.
Kies de douchecabine die bij je past
Douchecabines komen tegenwoordig in alle vormen en maten. Er zijn bijvoorbeeld vierkante, rechthoekige, kwart- en halfronde en zelfs ook hele ronde cabines. De vorm die je kiest is afhankelijk van de afmeting en inrichting van jouw badkamer.
Als je een kleine badkamer hebt zou je kunnen denken aan een kwartronde cabine die je in een hoek kunt plaatsen. Je kunt ook een vierkante cabine kiezen waar je nog een wasmachine naast kunt zetten om optimaal de ruimte te benutten.
Als je een grote badkamer hebt kun je denken aan een grote rechthoekige cabine die je kunt gebruiken om de ruimte te breken, of je kunt zelfs bedenken om een rechthoekige of ronde cabine midden in het midden te plaatsen.
De douchecabine wordt dan een echte eyecatcher in jouw mooie badkamer. Plaats er nog wat grote planten omheen zodat je tijdens het douchen helemaal het gevoel te hebt dat je ergens in de jungle onder een waterval staat.
Openslaande deuren of schuifdeuren
Voor de deuren van de douchecabines kun je kiezen uit openslaande deuren of schuifdeuren. Openslaande deuren zijn het makkelijkst te installeren en geven een mooi ruimtelijk effect.
Je neemt ze zo af met een doekje, dus het schoonmaken on onderhoud is zeer eenvoudig.
Je hebt voor openslaande deuren wel wat meer ruimte nodig.
Kies daarom als je een kleinere badkamer hebt voor schuifdeuren.
Dan hoef je geen rekening te houden met de draaicirkel van de deuren die eventueel tegen een wastafel of wasmachine aan zouden kunnen komen.
Je houdt dan meer ruimte over om te kunnen bewegen in de douche. Het nadeel is dat schuifdeuren vaak wat lastiger zijn om schoon te maken en om te installeren.
De luxe uitstraling van een cabine zonder douchebak
Je kunt een douchecabine rechtstreeks op een vloer plaatsen. Dat ziet er prachtig uit, en doordat het patroon van de tegels of het natuursteen niet onderbroken wordt lijkt de badkamer groter.
Een direct geplaatste cabine heeft ook net iets meer gebruiksgemak. Het is makkelijk om in- of uit de cabine te stappen. Dat maakt het vooral voor oudere mensen of een gezin met kleine kinderen een aantrekkelijke keuze. Het nadeel van een douchecabine die direct op de vloer is geplaatst zit in de installatie en het onderhoud.
Het installeren is net wat complexer en kost ook wat meer tijd dan bij een douchebak.
Bij het installeren van de cabine moet je goed controleren of de vloer wel echt waterpas is, zodat alle delen goed op elkaar aan kunnen sluiten.
De voegnaden tussen de wanden en de vloer willen ook nog wel eens gaan lekken, en zijn lastig om schoon te houden.
Douchecabine met douchebak, lekker makkelijk
Een cabine met douchebak is eenvoudig te plaatsen. Je hoeft minder rekening te houden met een ongelijke ondergrond, wat vooral in oudere huizen met planken vloeren een uitkomst kan zijn.
De douchewanden zijn makkelijk te monteren op de douchebak wat ervoor zorgt dat je minder last hebt van lekkages. Je kunt ook cabines bestellen die al compleet met douchebak worden geleverd. Dat maakt het geheel nog eenvoudiger om te installeren.
Bovendien is een douchecabine met douchebak een heel stuk makkelijker schoon te houden dan een douchecabine die direct op de vloer is geplaatst. Water en sop worden goed opgevangen en loopt makkelijk weg. Ook het onderhoud kost minder werk, omdat je niet dezelfde voegnaden hebt als bij een direct geplaatste cabine.
Het nadeel van een douchebak is dat het die mooie vloer die je net zorgvuldig hebt aangelegd deels aan het zicht wordt onttrokken. Maar dat is misschien een kleine prijs om te betalen voor het gemak wat het oplevert.