Laat jouw badkamer stralen met een design radiator

In ons koude kikkerlandje is het fijn om ’s morgens in een warme badkamer te kunnen douchen. Gelukkig heeft elke badkamer tegenwoordig een designradiator die ervoor zorgt dat je tenen niet omkrullen door de koude badkamervloer.

Maar ondanks dat we heel blij zijn met het apparaat wat ons van warmte voorziet, wordt een radiator vaak verstopt.

Het standaard verwarmingselement ziet er ook niet heel erg spectaculair uit, dus dat roestige ding houd je het liefst uit het zicht.

Maar het verstoppen van je radiator hoeft tegenwoordig niet meer door de komst van designradiatoren.

Duurzame onder de douche

Een radiator die gezien mag worden

De nieuwe designradiatoren wil je het liefst aan iedereen laten zien. Ze zijn ook ontworpen om niet ergens achter weggestopt te hoeven worden.

Bovendien heeft een designradiator voor de badkamer vaak nog andere functies dan alleen ervoor te zorgen dat de badkamer op temperatuur is. Denk bijvoorbeeld aan de handdoekradiator. Je kent ze wel, het zijn van die radiatoren waar je een handdoek doorheen kunt hangen.

Zo’n radiator is niet alleen een ophangplek voor de handdoeken geworden, maar je handdoek wordt ook snel droog. Bovendien kun je jezelf in de winter na het douchen afdrogen met een warme handdoek. Dat is pas comfort. 

Langere levensduur

Behalve dat designradiatoren er mooier uitzien, gaan ze ook nog eens langer mee. Door het materiaal waarvan ze zijn gemaakt kunnen ze beter tegen vocht en een speciale coating zorgt ervoor dat het ze niet zo snel zullen roesten als een gewone radiator.

Bovendien produceren ze vaak ook meer warmte door het gebruikte materiaal.

En het is niet veel moeilijker om een designradiator op te hangen dan een gewone.

Dus als je toch de badkamer opnieuw gaat inrichten ben je beter af met een design radiator.

Het installeren van een radiator

De beste plek om jouw designradiator te monteren is op een vrije wand, midden in het zicht als een echt design object. Maar aangezien niet iedereen enorm veel ruimte heeft in de badkamer zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je jouw designradiator gaat installeren.

Je moet het ten minste 10 centimeter boven de vloer plaatsen, of 10 centimeter onder het plafond bevestigen. Zorg ook dat er tussen de radiator en de muur minimaal 5 centimeter ruimte is.

Zo kan de warme lucht goed circuleren. De beste plek om de radiator te monteren is koudste plek van de badkamer. Dat kan een buitenmuur zijn, of onder een raam wat vaak open staat.

 

Steel je show met jouw design radiator

Doordat er zoveel modellen en kleuren op de markt zijn, kun je de radiator uitkiezen die perfect in jouw badkamer past. Je kunt mooie strak vormgegeven horizontale radiatoren kopen die vooral geschikt voor kleinere badkamers. Een horizontale of brede radiator kun je makkelijk ergens onder een raam of wastafel kwijt.

Er zijn ook elementen die je verticaal kunt monteren, handig als je niet veel ruimte in de breedte hebt. Vaak zijn de handdoekradiatoren ook verticaal van vorm. Maar er zijn ook hele bijzonder vormen op de markt zoals spiralen, elementen in de vorm van een honingraat, of radiatoren met lampen waar je uit kunt kiezen als je echt de show wilt stelen met jouw design radiator.

Staal, RVS of aluminium

Designradiatoren worden meestal uitgevoerd in staal, RVS of aluminium. De materialen hebben hun specifieke eigenschappen en ook een ander prijskaartje.

Staal is het meest voorkomende en ook goedkoopste materiaal. Je hoeft niet bang te zijn dat jouw mooie radiator voor je ogen wegroest, want door een speciale coating zijn deze stalen radiatoren beter bestand tegen een vochtige omgeving als een badkamer dan de gewone radiator.

Omdat staal zo’n gangbaar materiaal is, heb je een veel groter aanbod in verschillende vormen, afmetingen en kleuren en is een stalen radiator vaak ook goedkoper.

Staal blijft ook nog lang warmte afgeven nadat je de verwarming hebt uitgezet. Het nadeel van staal is dat het een minder lange levensduur kant dan bijvoorbeeld RVS.

RVS gaat langer mee en is onderhoudsvriendelijker. En een stoere RVS radiator in een mooi design kan echt het pronkstuk worden van jouw industrieel vormgegeven badkamer. Maar RVS is niet echt goedkoop, wat ook weer een nadeel kan zijn.

Aluminium kom je als materiaal voor radiatoren eigenlijk niet zoveel tegen.

En dat terwijl het toch eigenlijk een handig materiaal is voor een verwarmingselement. Evenals RVS roest het niet en is dus even onderhoudsvriendelijk.

Het is een licht materiaal, wat het installeren vergemakkelijkt. Aluminium geleid goed. Daarom warmt het snel op, maar koelt ook net zo snel weer af.

 

Krijg ik mijn badkamer wel warm met een design radiator?

Misschien vraag je jezelf af of je met zo’n designradiator en niet alleen mooi uit ziet,  maar ook jouw badkamer warm kan krijgen. Om zeker te weten dat het er niet alleen leuk ornament voor aan de muur hebt gekocht, moet je bij de aanschaf kijken naar het vermogen.

Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de radiator de ruimte opwarmt. Maar je wilt natuurlijk ook  niet teveel vermogen wat slecht is voor het milieu en ook niet echt prettig voor jouw portemonnee.

Er is een formule om uit te rekenen hoeveel vermogen jij nodig hebt voor jouw badkamer: Volume badkamer in m3 (lengte x breedte x hoogte) x 93 Watt (minimaal benodigde vermogen voor een ideale temperatuur) = benodigde vermogen.

Stel dat jouw badkamer 5 meter lang is, 2,5 meter breed en 2,7 meter hoog, dan heb moet jouw radiator 3138.75 Watt kunnen produceren om de badkamer tot een aangename temperatuur te kunnen  verwarmen.

Designradiator bestellen

Met deze tips kun je een designradiator passen die helemaal bij jou past: Aluminium of RVS, strak en rechthoekig of een artistieke spiraal. Ga uit van de ruimte die je hebt in de badkamer bij het maken van de keuze.

Bestel dus nooit zomaar een radiator, zonder te berekenen hoeveel vermogen je nodig hebt. Zo koop je niet alleen een mooie radiator die de badkamer laat stralen, en zorg je ervoor dat jouw designradiator ook genoeg warmte afgeeft om op een koude winterochtend lekker warm te kunnen douchen.